van Neil Simon

Gespeeld op: 24, 25 en 26 november in de Voetnoot, Almere

Het gaat Joe Benjamin voor de wind, zijn bedrijf is een groot succes en hij is een welvarend man. Hij is getrouwd met Rose en heeft 3 kinderen. De tweeling zussen Sarah en Bente en de ‘verloren zoon’ David die een nogal losbandig leven leidt.

Op een nacht gaat het alarm af. Het lijkt loos alarm, maar Joe ontmoet diezelfde nacht een vreemdeling die beweert een boodschapper van God te zijn. Wanneer Joe zijn boodschap niet gelooft heeft dat grote gevolgen voor hem en alles en iedereen om hem heen.

Wat zou jij doen?

De Uitverkorene is een luchtige bewerking van het Bijbelse verhaal van Job en wordt op de Brechtiaans methode gespeeld door:
Alexa Lustig-Ubachs, Alexandra van Stempvoort, Arie van Veen, Arjon Vonk
,
Hendrina van den Pangaart, Remco Uri, Roel van Rijnsoever, , Stan van de Wiel


Joe Benjamin

Wij zijn sinds het voorjaar van 2023 bezig geweest met repeteren voor deze voorstelling. Onze regisseuse Chantal Demarteau had heel verfrissende ideeën voor dit stuk. Één van die ideeën was de ‘Brechtiaanse’ speelstijl. ‘Wat is dat?’ vraagt u zich misschien af. De Brechtiaanse speelstijl wordt ook wel ‘episch’ theater genoemd. De nadruk wordt gelegd op het verhaal, en minder op de individuele acteur. In ons geval wisselen een aantal spelers van rol gedurende het stuk.

Het verhaal is belangrijker dan de acteur. De spelers zitten allemaal gedurende het hele stuk op het toneel en kijken, net als het publiek, naar het spel op het afgebakende speelvlak. De spelers stappen pas in hun rol, zodra ze van hun kruk komen en binnen het speelvlak zijn.

Het toneel zelf was sober aangekleed met slechts 2 meubelstukken en een tafeltjes. Verder was het toneelbeeld gevuld met spiegels. Het idee dara achter is dat het publiek zichtzelf daar in ziet. Want iedereen kan een ‘Joe’ zijn. De spelers zaten het gehele stuk links en rechts zichtbaar op het toneel en pas wanneer ze over de witte lijn stapte, waten ze in hun rol. Daarbuiten waren ze zichzelf.

Joe Benjamin
Sidney Lipton

Het licht en geluid speelden ook een belangrijke rol. Het licht, verzorgd door Robin Lith (Lith Events), zach er prachtig uit en zorgde voor een bijzondere sfeer op het toneel wat perfect bij wat er gebeurde pastte.

Het zijn 3 bijzondere voorstelling geworden waar wij met veel plezier naar terugkijken. Zeker ook omdat we dit keer in een mooie zaal speelden. De Voetnoot in Almere Stad. Een prachtige culturele ‘broedplaats’.

Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Gespeeld door:
Alexa Lustig-Ubachs, Alexandra van Stempvoort, Arie van Veen, Arjon Vonk,
Hendrina van den Pangaart, Remco Uri, Roel van Rijnsoever, Stan van de Wiel

Regie: Chantal Demarteau

Decor & rekwisieten: Joke van de Geer en Remco Uri
Kleding: Sanny van den IJssel
Licht: Robin Lith (Lith Events)

Fotografie: Suzanne van de Laar

Dank aan: Jeroen van de Meulen – De Bivak ‘Creative Artlabs’ Almere

Rose Benjamin
Joe Benjamin
Sarah - David - Bente, Benjamin